Volgens databureau Dealroom heeft Apple aan de wieg gestaan van honderden startups. Oud-medewerkers hebben naar schatting 597 startups opgericht met steun van durfkapitaalbedrijven (venture capital) met een gezamenlijke ondernemingswaarde van 180 miljard dollar, omgerekend meer dan 165 miljard euro.

Ex-medewerkers vertelden Insider dat de iPhone-maker hun lef, veerkracht en nieuwe ideeën heeft bijgebracht, allemaal nuttige vaardigheden om ondernemer te worden.

Evgeny Bik, voormalig werknemer van Apple en oprichter van coachingbedrijf Day One Careers, zei: “Apple profileert zichzelf als een bedrijf dat duizend keer nee zegt, voordat het ideeën van werknemers accepteert en bereid is die te gaan testen. Het dwingt werknemers om hun ideeën voortdurend te pitchen en te rechtvaardigen waarom ze essentieel zijn.”

Volgens Insiya Jafferjee, medeoprichter van Shellworks, een bedrijf dat duurzame alternatieven voor de verpakkingsindustrie ontwikkelt, stimuleert Apple een cultuur voor het maken van “mooie” producten, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. “Dat is iets wat ik ook wilde doen bij Shellworks, iets met je handen maken, prototypes bouwen, veel experimenteren. Ik denk dat ik een groot deel hiervan bij Apple heb geleerd”, zei ze.

Aan de andere kant noemden anderen het tempo bij Apple "traag" in vergelijking met het moordende tempo van het leven als startup. De techgigant heeft ook te maken gehad met kritiek vanwege de cultuur van geheimhouding. Verschillende afdelingen werken vaak "bewust gescheiden", zei een voormalige medewerker op voorwaarde van anonimiteit.

Apple is berucht om de bescherming van zijn intellectuele eigendom. Startups die ex-medewerkers van Apple in dienst namen, zoals chipbedrijven Rivos en Nuvia, zijn door de techgigant beschuldigd van het stelen van ideeën en het schenden van auteursrechten.

Dit weerhield voormalige medewerkers van Apple er niet van om zelf een eigen techbedrijf te starten. Van 2010 tot 2015 registreerden ex-medewerkers 163 startups die financiering hebben gekregen. Van 2016 tot 2022 waren dat er 419, bijna drie keer zo veel.

Ook in Nederland zit een 'Apple-startup', Cleeng. Het bedrijf uit Amsterdam maakt abonneesoftware voor mediabedrijven met streamingdiensten, met speciale tools voor het behoud van abonnees. De waarde van het bedrijf met meer dan 60 medewerkers wordt geschat op circa 23 miljoen euro.

Op de kaart hieronder is te zien hoe startups van voormalige medewerkers van Apple zich hebben verspreid over verschillende steden in Europa, waaronder Londen, Amsterdam, Parijs en Berlijn.

In de tabel hieronder geven we een overzicht van de 22 Europese startups van voormalige medewerkers van Apple die de meeste groei hebben doorgemaakt in de afgelopen 12 maanden, op basis van gegevens van Dealroom.

Dealroom beoordeelt de groei op basis aantallen websitebezoekers, personeelsgroei en de omzet. Insider filterde de gegevens voor VC-startups met een hoofdkantoor in Europa, die na 2014 zijn opgericht en een geschatte waardering van minstens €14 miljoen hebben.

LEES OOK: Amsterdams bedrijf dat CO2 uit de lucht filtert en daarmee glastuinbouw verduurzaamt, haalt ruim €5 miljoen groeifinanciering op